Krizový manuál pro rodiče

(první aktualizovaná verze)

(ke stažení najdete zde)

Dne 1. září nastoupí naše děti opět do škol. Připravili jsme krátký návod pro ty z Vás, kteří se chtějí postavit za své děti a jejich právo na vzdělání bez podmínek.

  1. Žaloby ani jiné podobné právní kroky v tuto chvíli dětem rychle nepomohou. Pokud Váš ředitel i učitelé dávají přednost formálnímu dodržení nesmyslných opatření MZ, soudy jim v první fázi zřejmě půjdou na ruku. Pokuste se tedy zachovat chladnou hlavu, nehledejte rychlou naději u právníků a snažte se hledat spojence mezi sebou.
  • Pokuste se zjistit, kolik rodičů a pracovníků školy má podobný názor, jako Vy. Spojte se a vystupujte jednotně. I řada z těch, kdo opatření podporují, současně souhlasí s právem každého na vlastní rozhodnutí a na právo všech dětí na vzdělání bez podmínek – proto neváhejte jednat se všemi.
  • Evidujte všechny kroky školy proti Vašim dětem či Vám samotným. Ať již jde o způsob, jímž budou zástupci škol reálně bránit dětem v přístupu ke vzdělání (budou je fyzicky nutit? budou vyhrožovat postihy? budou ukládat příkazy?). Vše zaznamenejte fotografií, nahrávkou nebo alespoň svědecky.
  • Upozorněte zástupce škol na existenci „Deklarace právníků obyčejného života“, právníků, kteří připravují konkrétní právní kroky na podporu každého dítěte, rodiče i zástupce školy, který se vzepře vládní zvůli a postaví se na stranu našich dětí.
  • Své zkušenosti sdílejte s ostatními, medializujte a šiřte mezi svými blízkými (jen pozor – pokud Vaše škola zavedla korektní pravidla, tj. vzepřela se opatřením, nešiřte tuto informaci veřejně – již řada statečných ředitelů čelí sankcím právě proto, že se zachovali čestně, lidsky a profesionálně).

Při obhajobě svých názorů můžete použít i tuto argumentaci:

  • V současné době je v ČR naprosto epidemiologicky klidná situace. Pravidelně jsou testovány desítky tisíc lidí, mezi nimi nacházíme denně kolem 150 PCR pozitivních osob, z nichž pouze čtvrtina jsou lidé s klinickými příznaky. Hospitalizované jsou desítky osob, umírá už jen občas někdo ze seniorů. Provádět plošný screening za tohoto stavu je neekonomický krok bez užitku.
  • Testování jen neočkovaných dětí je nesmysl. Účinnost očkování na šíření infekce mutací delta je pouze 40 %, to znamená, že z 10 očkovaných osob pouze 4 zůstanou bez nákazy a 6 se nakazí, pokud se ocitnou v blízkosti infekční osoby. Tím, že netestujeme očkované, nezajistíme třídu před covidem.
  • Je prokázáno, že lidé po prodělaném onemocnění mají lepší imunitu a zejména vyšší odolnost vůči mutacím než lidé očkovaní. Za celou dobu, kdy se v ČR nakazilo 1,6 milionu osob, bylo nahlášeno 2 tisíce reinfekcí. Tedy děti, které infekci prodělaly, jsou minimálně stejně nebo i více odolné vůči koronaviru než děti očkované. Prodělání infekce se dá zjistit testem na protilátky.
  • Jedinou cestou k normálnímu životu je vytvoření odolných kolektivů ve třídách. Ve studii na gymnáziu v Havlíčkově Brodě bylo zjištěno v červnu 2021 mezi 196 studenty 46 % žáků s protilátkami a dalších 30 % studentů protilátky nevytvořilo, i když byli v karanténě s pozitivními členy domácnosti. Tedy třídy už jsou velmi promořené a v reálu odolné.

Ptejte se, jak testování na škole dopadlo. Chtějte vědět (a to hned po prvním kole):

  1. kolik dětí na škole muselo podstoupit test
  2. kolik dětí test odmítlo
  3. kolik dětí je očkovaných
  4. kolik dětí je po covid (tedy mají výjimku z testování)
  5. jakým testem se testovalo, jakou má specificitu, senzitivitu, v jaké laboratoři (pokud to byl PCR test)
  6. kolik činily náklady na testování
  7. kolik zaměstnanců je očkovaných
  8. kolik zaměstnanců se testovalo a s jakým výsledkem.

Mimořádné opatření týkající se provozu škol obsahuje řadu nedostatků a chyb. Pro ředitele ani učitele nebude jednoduché dodržet ustanovení opatření, a současně se nedopustit některého z trestných činů, přestupků nebo alespoň neporušit právo Vaše či Vašeho dítěte na ochranu osobnosti.

Manuály Ministerstva školství, tělovýchovy a sportu nemají z hlediska našich práv a povinností žádnou relevanci.

Připravujeme vzory trestních oznámení i žalob nejen proti školám, ale i proti jednotlivým zástupcům škol pro případy, kdy dojde k tzv. „excesu“, tedy kdy tito lidé překročí rámec svých pravomocí.

Připravujeme žaloby pro případ, že Nejvyšší správní soud uvedené opatření zruší nebo označí za nezákonné. A uděláme vše pro to, aby se žádný ředitel ani učitel nemohl bránit tím, že nevěděl, že mimořádné opatření je s největší pravděpodobností nezákonné.

Důležité odkazy:

Vyznáváte stejné hodnoty a není Vám lhostejná situace v naší zemi? Pomozte nám!

Spolupracujme

Hledáme právníky i administrativní pomoc. Neustále rosteme a chceme hájit základní principy práva.

Podpořte nás

Hledáme právníky i administrativní pomoc. Neustále rosteme a chceme cheme hájit základní principy práva.

Jste zaměstnanec a potřebujete pomoc proti opatřením na vašem pracovišti?

Připravili jsme speciální odbory, které pomohou každému, kdo o pomoc žádá. Poradíme vám, jak se bránit protiústavním opatřením na vašem pracovišti.